Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2021. január 14., csütörtök - 10:30
  • Alt
A régi idők téli időszakának egyik legjobban várt eseménye a disznóvágás és az azt követő disznótor, ahol az együtt töltött idő, a finom ételek, jó italok és a remek hangulat volt a mérvadó.
A hurka, a kolbász és a szalonna mellett vajon mi is került még ekkoriban az asztalra?
A kor mezővárosi, falusi lakosságának táplálkozása az ország egyes régióinak természeti adottságaitól, illetve a Magyar Királyságba élő különböző népcsoportok sajátos konyhakultúrájának megfelelően alakult a kínálat. A főurak asztalán a változatos módon elkészített húsételek domináltak: a szárnyasok közül leginkább a kakas, kappan, fácán, papagáj, galamb, valamint a marha, bárány és különböző vadhúsok. A parasztok húst csak ritkán fogyasztottak, a kenyér, hagyma, esetenként sajt, sült kolbász voltak a legfontosabb étkeik. Káposztát viszont társadalmi rendtől-rangtól függetlenül mindenki fogyasztott. A 18. század végére szilárdult meg főúri körökben a hármas étkezési rend, amit azután a társadalom alsóbb rétegei is átvettek.
(Forrás: Krász Lilla, Kurucz György: Edelényi hétköznapok)